nieszablonowa seria koniaków Larsen w butelkach Viking Ship powstaje bezustannie od 1952 roku. Każda butelka jest wyprodukowana ręcznie i ozdobiona 24- karatowym złotem.
Koniak powstaje na bazie kupażu win z apelacji szampańskich- Grande i Petite Champagne. Kupaż poddawany jest dwukrotnej destylacji, następnie dojrzewa przez co najmniej 6 lat w beczkach z dębu bezszypułkowego z lasów Tronçais, poddanych delikatnemu opaleniu w zakładzie bednarskim Larsena.
zastosowanie tego typu drewna i nad wyraz delikatne opalanie beczek nie jest częste- drewno posiada niedużo tanin, przez co finalny koniak zachowuje swój bardzo konwencjonalny, owocowy i wykwintny profil.
Koniak o bursztynowej barwie i bogatym profilu aromatycznym- wyczuwalne są nuty marakui, ananasa, liczi, fiołków i wanilii. Na podniebieniu wyczuwalne dojrzałe owoce- brzoskwinie, morele, w tle nuty jedwabistej wanilii, gorzkiej czekolady. Finisz satysfakcjonująco długi, sycący, harmonijnie łączący nuty korzennych przypraw i cytrusów.
artykuł nad wyraz sugerowany dla kolekcjonerów unikatowych alkoholi, entuzjastów sztuki, zwolenników klasycznych koniaków.