nieszablonowa seria koniaków Larsen w butelkach Viking Ship powstaje nieustannie od 1952 roku. Każda butelka jest produkowana ręcznie i przystrojona 24- karatowym złotem.
Koniak powstaje na bazie kupażu win z apelacji szampańskich- Grande i Petite Champagne. Kupaż poddawany jest dwukrotnej destylacji, następnie dojrzewa przez co najmniej 6 lat w beczkach z dębu bezszypułkowego z lasów Tronçais, poddanych delikatnemu opaleniu w zakładzie bednarskim Larsena.
wykorzystanie tego typu drewna i szczególnie delikatne opalanie beczek nie jest częste- drewno zawiera niedużo tanin, przez co finalny koniak zachowuje swój szczególnie konwencjonalny, owocowy i gustowny profil.
Koniak o bursztynowej barwie i bogatym profilu aromatycznym- wyczuwalne są nuty marakui, ananasa, liczi, fiołków i wanilii. Na podniebieniu wyczuwalne dojrzałe owoce- brzoskwinie, morele, w tle nuty jedwabistej wanilii, gorzkiej czekolady. Finisz satysfakcjonująco długi, sycący, harmonijnie łączący nuty korzennych przypraw i cytrusów.
artykuł stanowczo polecany dla kolekcjonerów nieszablonowych alkoholi, fanów sztuki, wielbicieli konwencjonalnych koniaków.