Nowy, półwytrawny szampan od bardzo modnej producenta Mumm, produkowany z myślą o serwowaniu z kostkami lodu. Schłodzenie go w ten sposób uwalnia w aromacie łagodne nuty wanilii, miodu, karmelu oraz przypraw. Powstaje z kupażu szczepów: Pinot Meunier, Pinot Noiroraz Chardonnay.
wyróżnia się głęboką, złoto-żółtą barwą z delikatnymi, bursztynowymi refleksami. Bukiet otwiera się nutami brzoskwiniowo-gruszkowego dżemu, lekko wytrawnych orzechów i bakaliowego ciasta. Na podniebieniu łagodny i słodki, oferuje niuanse pysznego, prawidłowo zbalansowanego miodu.
Szampan ten najlepiej smakuje podawany jako aperitif. Podkreśli także walory ostryg, warzywnych przystawek, ryb oraz skorupiaków. Zalecana temperatura serwowania to 6-8 °C.
Jako twórca wina George Hermann Mumm kierował się prostą regułą - tylko to, co najlepsze. W 1875 roku zdecydował się ozdobić butelkę szampana jedwabną, czerwoną wstążką - znakiem najwyższych przystępnych we Francji zaszczytów. Sława tych właśnie butelek sprawiła, iż czerwona wstążka stała się symbolem wszystkich szampanów z jego winnicy.
Dziś o jakość szampana z czerwoną wstążką dbają utalentowani eksperci, którzy wybierają najszczególniej wartościowe grona spomiędzy 77 odmian. Dominuje bezdyskusyjnie pinot noir, silnie swą
występowanie zaznacza chardonnay, najszczególniej dyskretnie objawia się zaś pinot meunier. Mistrz Piwnicy dodaje do mieszanki co najmniej 20% obj. Wina rodzaju reserve, żeby dopełnić i zaokrąglić kompozycję. Po kilku latach starzenia szampan odwdzięcza się swojemu mistrzowi, stając się przy okazji nadzwyczajnym dowodem, że reguła G.H. Mumma obowiązuje równocześnie w zakresie terroir, jak i talentu jego następców.