wyprodukowany zgodnie z klasyczną metodą zwaną Pét-Nat, pyszny cydr od firmy Chyliczki na bazie nowej, polskiej odmiany jabłek Chopin. Metodę tę stosuje się w trakcie wytwarzania naturalnych cydrów w Normandii i Bretanii i przy wyrobie win musujących. Polega ona na wyjątkowo powolnej fermentacji dzikimi drożdżami, trwającej nawet do 6 miesięcy. Napój powstaje ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego ze dokładnie wyselekcjonowanych owoców uprawianych w sadzie firmy. Do cydru nie dodaje się wody, substancji słodzących, a także dwutlenku węgla.
Chyliczki z odmiany Chopin charakteryzuje się bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Aromat jest pełen nut dojrzałych jabłek z lekko cytrusowym tłem. Na podniebieniu esencjonalny, nieco wytrawny, o korzystnej kwasowości.
Cydr ten korzystnie spełni oczekiwania w roli aperitifu. Uzupełni smak wytrawnych naleśników, czerwonych mięs, pieczeni lub pasztetów. Najlepiej podawać w schłodzonej formie.
marka Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba producenta znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już poprzez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali, a także wyróżnień na konkursach w całej Europie.