12-letni Centenario to przedstawiciel bardziej „dojrzałych" rumów z destylarni Flor de Cana – linii wyznaczonej mianem Centenario.
Powstaje pod ścisłą kontrolą, począwszy od użycia tylko najlepszej jakości ascetycznców, na leżakowaniu w optymalnie stworzonym klimacie skończywszy. Jest to jeden z niewielu rumów, które określa się czasem mianem Single Estate – do jego produkcji użyto wyłącznie trzciny cukrowej skatalogowanej w jednym regionie (w tym przypadku wokół miejscowości Chichigalpa). Rozwiązanie takie gwarantuje bowiem niezmienność smaku stworzonych tu rumów. Dodatkowo, wszystkie rumy Flor de Cana destylowane są aż pięć razy, dorównując czystością najkorzystniejszym wódkom. Dzięki tak skrupulatnemu procesowi produkcyjnemu, 12-letni Flor de Cana otrzymał ponad 13 nagród i wyróżnień na międzynarodowych konkursach alkoholowych, nie mówiąc o opiniach w prasie branżowej (95 punktów i metka ‘STRONGLY RECOMMENDED’ w najistotniej prestiżowym magazynie winiarskim Wine Enthusiast).
Bogata kompilacja urzeka od samego początku. Nos pełen jest przypraw, słodkości i orzechów, zaś lekka faktura rumu spektakularnie uwalnia aromat przy wstrząśnięciu. W smaku Centenario przeobraża się w słodką kombinację nugatu, karmelu i przypraw korzennych, z delikatnymi aromatami pomarańczy oraz dębu. Finisz bezapelacyjnie dębowy, z nutami przypraw i karmelu. Jest to raczej delikatny, słodki rum, znakomity do picia z kilkoma kostkami lodu, wodą sodową czy też bez dodatków.