BIOWIN
Worek filtracyjny asygnowany do grawitacyjnej filtracji moszczu. Wyjątkowo polecany do filtracji moszczu po wstępnej fermentacji albo po obróbce z użyciem PEKTOENZYMU, który zwiększa wydajność wyciskania soku z owoców, a także ułatwia późniejsze klarowanie wina. Worek wytworzony jest z konkretnej bawełnianej dzianiny przemysłowej, dopuszczonej do wykorzystywania z artykułami spożywczymi, która nie wpływa na bukiet i aromat wina.
Sposób zastosowania: Napełnić 1/2 worka rozdrobnionymi owocami lub moszczem po wstępnej fermentacji. Worek poręczne uszy, na których można go powiesić nad pojemnikiem fermentacyjnym i pozostawić do samoczynnej, grawitacyjnej fitlracji. Worek można też założyć na lejek plastikowy - worek o objętości 12 L nadaje się do lejka fi 31 - Końcówkę lejka włożyć do szyjki balona do wina i pozostawić do samoczynnej filtracji. W zależności od rozdrobnienia i rodzaju rozdrobnionych owoców czas filtracji może się różnić.
Worek filtracyjny może też służyć jako tańsza alternatywa prasy do wiciskania soku.obszerniejszyć efektywność procesu, podczas oczyszczania można skręcić worek wokól własnej osi.
Po zakończonej filtracji worek należy błyskawicznie przepłukać pod bieżącą wodą, celem usunięcia pozostałości po owocach. Do dezynfekcji można wykorzystać PIROSIARCZYNU POTASU.