Tygielek do parzenia kawy po turecku z linii naczyń Burgundy Metallic firmy Berlinger Haus atrybuty: wytwarzany z aluminium z powłoką tytanową, uchwyt soft touch praktyczny dzióbek do nalewania objętość - 660 ml średnica - 10 cm wysokość - 11 cm rewelacyjny do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. Mleka łatwy w czyszczeniu i stosowaniu (nie zaleca się myć w zmywarkach) działa na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych (poza indukcyjnymi) Kawa po turecku słynie głównie ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w niewielkich filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Komponenty - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten cykl powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!