Wykonanie: stal nierdzewna pojemność: 700 ml. Wymiary: średnica dna ok. 8 cm Tygielek wytwarzany ze stali rdzoodpornej, by ułatwić nalewanie ma wyprofilowany "dzióbek". Perfekcyjny do parzenia kawy, herbaty i podgrzewania np. Mleka. Nieskomplikowany w czyszczeniu i użytkowaniu. Nadaje się do mycia w zmywarce. Tworzony z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności. Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej, ceramicznej z wyjątkiem płyt indukcyjnych Kawa po turecku słynie z reguły ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w nieznacznych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Komponenty - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu albo 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten cykl powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!