Wykonanie: stal nierdzewna objętość: 650 ml. Rozmiary: średnica dna ok. 8,5 cm Tygielek wytwarzany ze stali nierdzewnej z uchwytem z tworzywa nienaturalnego by ułatwić nalewanie posiada wyprofilowany "dzióbek". Świetny do parzenia kawy, herbaty, a także podgrzewania np. Mleka. Prosty w czyszczeniu i używaniu. Nie zaleca się mycia w zmywarce wytwarzany z tworzyw bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności. Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej, ceramicznej z wyjątkiem płyt indukcyjnych Kawa po turecku słynie z reguły ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w nieznacznych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Składniki - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!