Wskaźnik do nastawu win domowych WINOMIERZ (cukromierz) ze szklaną probówką WINOMIERZ do pomiaru stężenia cukru w toku produkcji trunków. Pomiar ten zezwala na określenie rodzaju wina przed fermentacją (słodkie, półsłodkie, wytrawne) i stężenia alkoholu po fermentacji. Specyfikacja: Wysokość winomierza: 20 cm Średnica winomierza: 13 mm Wysokość probówki: 21 cm Średnica probówki wewnętrzna: 16,5 mm, zewnętrzna: 17,5 mm Sposób użycia: W przygotowanym moszczu zanurzamy winomierz i dokonujemy odczytu na skali znajdującej się w górnej jego części (cyfra znajdująca się nad kreską wyznaczająca lustro płynu). Następnie odczytaną wartość porównujemy z tabelą. Pomiar powinien być tworzony przed dodaniem drożdży i innych komponentów (oprócz cukru). Przykład: Robimy wino z jabłek. Dokonujemy pomiaru, który wskazuje wartość 15. Oznacza to, iż uzyskane po fermentacji wino, będzie winem wytrawnym. Jeżeli chcemy uzyskać wino słodzie powinniśmy dodać tyle cukru, aby uzyskać wartość 25. Po fermentacji wskaźnik zanurzamy ponownie i dokonujemy odczytu, który po porównaniu z tabelą wykaże nam procentową zawartość alkoholu w powstałym winie. Odczyt dokonywany powinien być w temperaturze odniesienia 20 C. Przykład: Po zanurzeniu wskaźnik w słodkim winie z jabłek winomierz zanurza się do cyfry 20. Oznacza to, iż w winie zawarte jest od 6% do 11% alkoholu