PIROSIARCZYN POTASU (PP) to substancja chemiczna służąca dezynfekcji sprzętu winiarskiego czy piwowarskiego - jako znakomity preparat odkażający. Wykorzystywany jest ponadto w winiarstwie jako stabilizator moszczów i win. Komponenty: pirosiarczyn potasu - E224 [disiarczan (IV) potasu] wykorzystanie i funkcje PP: Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: zezwala na odkażenie i sterylizację wszystkiego rodzaju urządzeń winiarskich (balony, pojemniki fermentacyjne, prasy, beczki, butelki). Stabilizacja moszczów: zapobiega rozwój bakterii i dzikich drożdży w procesie fermentacji. Stabilizacja wina: hamuje proces fermentacji, zapobiega utlenianiu wina, stabilizuje jego barwę i transparentność. Dawkowanie i sposób wykorzystania: Płukanie sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: 10 g pirosiarczanu potasu na 0,5 l wody Sposób przygotowania: Czyszczone naczynie (balon, pojemnik fermentacyjny, prasę, beczki, butelki) umyć wodą z zastosowaniem detergentu, spłukać obficie wodą, a następnie przepłukać roztworem PP. Po użyciu nie stosować ponownie wody. Stabilizacja moszczów i win: 1 g pirosiarczanu potasu na 10 l moszczu/wina. Sposób przygotowania: Odmierzoną liczba PP rozpuścić w 50 - 100 ml wody i dodać do moszczu/wina, precyzyjnie wymieszać.