Przygotowanie imprez i usług turystycznych. Kwalifikacja HGT.07. Technik organizacji turystyki. Część 1Podręcznik podaje podstawowe wiadomości z zakresu turystyki, takie jak: czynniki rozwoju turystyki, motywy podróżowania, kategorie, warianty i formy turystyki.
Omawia także usługi na ogół świadczone w turystyce i wyjaśnia, jak kreują one potrzeby klienta i jak je zaspokajają. Publikacja ukazuje definicję towaru turystycznego i zasady jego przygotowania, najważniejsze dla turystyki akty prawne, a także omawia rynek turystyczny jako taki.Podręcznik przedstawia w skrócie zagadnienia dotyczące geografii turystycznej Polski, by zachęcić uczniów do samodzielnego poznawania rodzimych walorów przyrodniczych i kulturalnych.
Ta ostatnia część obfituje w bogactwo precyzyjnie dostosowanych ilustracji, które mają nie tylko zaprezentować omawiane atrakcje turystyczne, ale także obudzić chęć ich zwiedzenia oraz poznania związanej z nimi historii.Podręcznik z jednej strony podaje wyjątkowo dużo wyraźnych danych, z drugiej zaś uczy samodzielnego, krytycznego zdobywania wiedzy i doskonali umiejętności korzystania z przeróżnych jej źródeł: map, informacji statystycznych, aktów prawnych, literatury profesjonalnej i stron internetowych – zarówno przygotowanych i dedykowanych specjalnie dla zawodowców, jak i amatorskich.