Żywienie w chorobie nowotworowej Żywienie w chorobie nowotworowej to postępowe kompendium wiedzy dotyczące innowacyjnania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych.
Publikacja została przygotowana przez wielodyscyplinarny zespół Autorów - praktyków, którzy na co dzień zajmują się opieką nad pacjentami leczonymi onkologicznie. W książce omówiono: znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym, wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów, ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego, wpływ leczenia systemowego na żywienie chorych z uwzględnieniem skutków ubocznych, a także zasady odżywiania w sytuacji ich wystąpienia, wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz wczesne i późne powikłania tego leczenia, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego i wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe, aspekt psychologiczny w procesie żywienia.
Żywienie w chorobie nowotworowej adresowane jest do pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego. Będzie na dodatek {pomocn|przydatn)e w kształceniu studentów zainteresowanych tą tematyką.