Ćwiczenia użyteczne skierowane do uczniów kształcących się w zawodach cukiernik i technik technologii żywności. Realizują treści z zakresu kwalifikacji T.4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Publikacja asygnowana do ćwiczenia ergonomicznych umiejętności produkcji wyrobów cukierniczych.
W każdym rozdziale znajduje się krótki wstęp teoretyczny, którego celem jest przypomnienie najważniejszych , a także karty pracy, które z zasady zawierają precyzyjną recepturę towaru i polecenia związane z jego wykonaniem.
konstrukcja pytań w karcie pracy skłania do analizy wykonywanych czynności i wyszukiwania przyczyn ewentualnych niedoskonałości produktu finalnego. Receptury zawarte w kartach pracy mogą być użytkowane także poza szkolną pracownią - do wykonywania domowych wypieków.
Książki z kolekcji,,Pracownia" zezwalają na szlifowanie umiejętności praktycznych i przygotowują do poręcznej części egzaminu.