Ćwiczenia użyteczne skierowane do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Realizują treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Publikacja zezwala na sprawdzenie umiejętności związanych ze używaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych oraz wiedzy dotyczącej zasad uzupełniania wyposażenia w tych jednostkach, procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie czy przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe.
Dzięki niej uczeń utrwali wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi oraz przećwiczy tworzenie jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i dobranego do potrzeb gości, a także techniki nakrywania stołu oraz przygotowywania śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania poręczne do samodzielnego wykonania. Publikacja rekomendowana do użycia w trakcie zajęć w pracowni.