Zdjęcia Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2

Podręczniki

Dostępność: Do kupienia

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2 (WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN
76,04 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18252-6 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 2...

Sugerowany wporownywarce artykuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2 możesz kupić w TaniaKsiazka.pl w naprawdę kuszącej cenie 76,04 zł. Oferta ta jest efektem zbiorczej analizy olbrzymiej liczby sklepów w naszej bazie.

Podstawowe cechy

ISBN

9788301182526

Oprawa

Miękka

Sprawdź promocyjne oferty na Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2 jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2 (sklep TaniaKsiazka.pl)

76,04 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane na temat dostępności i zmian cen wykorzystane w prezentowanej klasyfikacji zczytywane są prawie natychmiast.

Pełny opis produktu

Tytuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18252-6 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 2 liczba stron 604 Format pdf Spis treści 1. ŻYWIENIE BYDŁA 9 1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 9 1.1.1. Porównanie składu mleka i siary 9 1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy 10 1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 12 1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 15 1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 16 1.2. wymogi pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 19 1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 19 1.2.2. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych 21 1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 22 1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 24 1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 25 1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 27 1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 28 1.2.6. Zapotrzebowanie na komponenty mineralne i witaminy 28 1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 37 1.2.7.1. Okres okołoporodowy 37 1.2.7.1.1. Okres zasuszenia 37 1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 42 1.2.7.2. Okres pełnej laktacji 49 1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 51 1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów 51 1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów 53 1.2.8.3. Inne pasze pojemnościowe używane w żywieniu krów mlecznych 56 1.2.9. Pasze treściwe. 58 1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technika żywienia 60 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 62 1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 65 1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego 66 1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne 72 1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka 80 1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 84 1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 85 1.3.2. Siara 88 1.3.3. Mleko odtłuszczone 91 1.3.4. Odchów klasyczny 91 1.3.5. Preparaty mlekozastępcze 92 1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 94 1.3.7. Odchów skrócony 94 1.3.8. Odchów intensywny 96 1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda 96 1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 97 1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf 99 1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Strzetelski 103 1.5. Żywienie bydła opasanego 106 1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 106 1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów 108 1.5.3. Zapotrzebowanie na elementy pokarmowe 112 1.5.4. Pasze używane w opasie 115 1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 120 1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów 122 1.6. Żywienie krów mamek 132 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 144 2.1. przewód pokarmowy owcy i jego funkcja 144 2.2. zapotrzebowania pokarmowe owiec 146 2.3. Żywienie owiec matek w systemie konwencjonalnym 147 2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka 147 2.3.2. Okres kotności maciorek 149 2.3.3. Okres laktacji 152 2.3.4. Maciorki zasuszone 154 2.4. Żywienie tryków 155 2.5. Wychów jagniąt 157 2.5.1. Klasyczny wychów jagniąt 158 2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt 160 2.5.3. Odchów jagniąt z użyciem preparatów mlekozastępczych 161 2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży 162 2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 162 2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy 163 2.7. Tucz jagniąt 163 2.7.1. Tucz intensywny 164 2.7.1.1. Tucz mleczny 164 2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała 165 2.7.2. Tucz przeciętnie intensywny 166 2.7.2.1. Tucz pastwiskowy 166 2.7.2.2. Tucz stacjonarny 167 2.7.3. Tucz przedłużony 169 2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 169 2.8.1. Żywienie maciorek 171 2.8.1.1. Okres zasuszenia 171 2.8.1.2. Okres stanówki 172 2.8.1.3. Okres ciąży 173 2.8.1.4. Okres laktacji 174 2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy 177 2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych 179 2.9. Żywienie a produkcja wełny 180 3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 184 3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz 184 3.2. Strawność składników pokarmowych 185 3.3. Zapotrzebowanie kóz na komponenty pokarmowe 186 3.3.1. Zapotrzebowanie na energię 186 3.3.2. Zapotrzebowanie na białko 187 3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP) 187 3.3.4. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 190 3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 191 3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę 191 3.4. Pasze wykorzystywane w żywieniu kóz 191 3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 196 3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia 197 3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji 199 3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji 200 3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 200 3.6. Odchów koźląt 200 3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe 200 3.6.2. Wykoty i pojenie siarą 201 3.6.3. Systemy odchowu koźląt 202 3.6.4. Pasze wykorzystywane w odchowie koźląt 204 3.6.5. Odsadzanie 205 3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu 206 3.8. Tucz koźląt 207 4. ŻYWIENIE ŚWIŃ 210 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 210 4.1.1. Okres krycia 214 4.1.2. Okres prośności 216 4.1.3. Laktacja 222 4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 224 4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch 228 4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 237 4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 242 4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 243 4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem 243 4.2.2.1. Siara (colostrum) 243 4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin 244 4.2.2.3. Mleko 245 4.2.2.4. Pasza stała 245 4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego 246 4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na elementy pokarmowe 248 4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 lub 21 dni 250 4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 257 4.2.6. Żywienie warchlaków 260 4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 261 4.4. Żywienie knurków 264 4.5. Żywienie knurów 265 4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 268 4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 268 4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu 269 4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników 271 4.6.4. Jakość mięsa 273 4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe 275 4.6.6. Systemy żywienia tuczników 281 4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 284 4.6.8. Choroby tuczników wywoływane nieprawidłowym żywieniem 285 5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 289 5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 289 5.1.1. Jama gębowa i zęby 291 5.1.2. Żołądek 292 5.1.3. Jelito cienkie 293 5.1.4. Jelito grube 293 5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe 294 5.2.1. Zapotrzebowanie na energię 294 5.2.2. Zapotrzebowanie na białko 300 5.2.3. Zapotrzebowanie na składniki mineralne 303 5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy 306 5.3. poręczne aspekty żywienia koni 309 5.3.1. Klacze 309 5.3.2. Źrebięta 310 5.3.3. Ogiery 313 5.3.4. Konie rosnące 314 5.3.5. Konie pracujące lekko 314 5.3.6. Konie pracujące średnio i ciężko 315 5.3.7. Konie ras śladowych 317 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10 319 6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 319 6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość komponentów w jaju 321 6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu 324 6.4. Żywienie kur stad towarowych 326 6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych 333 6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur 334 6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 335 6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 335 6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych 336 6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, komponenty mineralne, witaminy 338 6.9.2. Użycie składników pokarmowych 340 6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 341 6.9.4. Metody polepszające wykorzystanie paszy, używanie dodatków paszowych. 342 6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 343 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 344 7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 349 7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków 349 7.2. Żywienie indyków hodowlanych 351 7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu 351 7.2.2. Żywienie indyków w okresie wykorzystywania rozpłodowego 354 7.3. Żywienie indyków rzeźnych 355 8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 363 8.1. Specyfika trawienia u gęsi 363 8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na komponenty pokarmowe 368 8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych 368 8.4. ergonomiczne żywienie gęsi 373 8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych 374 8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób 375 9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 377 9.1. Specyfika trawienia u kaczek 377 9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu 378 9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych 379 9.4. Żywienie kaczek rzeźnych 380 9.5. Systemy żywienia kaczek 381 10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 383 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 383 10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 389 10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 396 10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 402 10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 402 10.4.2. Pasze użytkowane w żywieniu gołębi 402 10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na komponenty pokarmowe 405 10.4.3.1. Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli 405 10.4.3.2. Zmienność potrzeby pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 408 10.4.4. Głównie spotykane błędy w żywieniu gołębi 410 10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz 411 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek, Jan Zając 417 11.1. Budowa układu pokarmowego 417 11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i komponenty pokarmowe 419 11.3. Pasze użytkowane w żywieniu królików 421 11.4. Normowanie dawek pokarmowych 423 11.5. technologia żywienia 423 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek, Paweł Bielański, Jan Zając 429 12.1. Budowa układu pokarmowego 429 12.2. Pasze wykorzystywane z żywieniu nutrii 429 12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 431 12.4. Normowanie dawek pokarmowych 433 12.5. technologia żywienia 434 13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek, Jan Zając 436 13.1. parametry przewodu pokarmowego 436 13.2. Pasze użytkowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 437 13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz 440 13.4. Zapotrzebowanie na energię i komponenty pokarmowe 441 13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych 445 13.4.2. Żywienie jenotów 446 13.4.3. Żywienie norek i tchórzy 447 13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy 447 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 450 14.1. Wprowadzenie 450 14.2. Żywienie karpi 451 14.2.1. Systemy żywienia 452 14.2.2. Pokarm naturalny 454 14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku 456 14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 457 14.2.5. System intensywny 460 14.2.6. Technika żywienia karpi 462 14.3. Żywienie pstrągów 463 14.3.1. Części paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 466 14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 468 14.3.3. Technika karmienia 469 15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko 471 15.1. Specyfika żywienia psów 471 15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 473 15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów 476 15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 480 15.5. Żywienie szczeniąt 481 15.6. Żywienie psów pracujących 483 15.7. Żywienie psów starszych 484 15.8. rodzaje karm i techniki karmienia psów 485 15.9. Układanie dawek pokarmowych 488 15.10. Ocena poprawnego żywienia 490 16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 496 16.1. Zapotrzebowanie na wodę 496 16.2. Zapotrzebowanie na energię 496 16.3. Zapotrzebowanie na białko 498 16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy 499 16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze 500 16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany 501 16.7. Zapotrzebowanie na włókno 501 16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne 502 16.9. Zapotrzebowanie na witaminy 503 16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 504 16.10.1. Otyłość 504 16.10.2. Stłuszczenie wątroby 505 16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 505 16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej 506 16.10.5. Biegunki 506 16.10.6. Zaparcia 506 16.10.7. Alergia pokarmowa 507 16.11. Żywienie zwierząt chorych 507 17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 510 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 510 17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 515 17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 516 17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 518 17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 521 17.6. Żywienie ptaków dekoracyjnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko 523 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 532 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski, Jerzy Kremky 532 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 536 18.2.1. Wprowadzenie 536 18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 536 18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół 537 18.2.3.1. Pyłek kwiatowy 537 18.2.3.2. Pierzga 538 18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 539 18.2.4.1. Pobieranie wody poprzez pszczoły 540 18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół 540 18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 541 18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych 542 18.2.8. Pokarmy dla pszczół 543 18.2.8.1. Typy ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 545 19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 548 20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 554 20.1. wymogi pokarmowe szczurów 555 20.2. Typy i skład diet 557 20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych 560 20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka 560 20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z wykorzystaniem diet modelowych 564 INDEKS 568

Parametry

ISBN

9788301182526

Oprawa

Miękka

Autor

Praca zbiorowa

Wydawnictwo

Wydawnictwo naukowe pwn

Ilość stron

594

Rok wydania

2015

Kategoria

Podręczniki

Producent

WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Jadwiga G.
Jadwiga G.
28.12.2024
Podesłane przez użytkowników opinie i recenzje produktu pomogą innym klientom
Jeśli tylko miałeś sposobność skorzystać z proponowanego Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2 wyślij opinię i recenzję. Powiedz jakie są Twoje z użytkowania, czy rekomendujesz produkt, a także czy relacja ceny do jakości jest wystarczająca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Wzory wykresy i tablice wytrzymałościowe
W książce omówiono metody obliczeniowe i przekazano wzory stosowane aktualnie w dziedzinie wytrzymałości materiałów i konstrukcji. Stanowi...
Rekomendacja
Wydawnictwo naukowe pwn Wydawnictwo naukowe pwn Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa
Podręcznik kompleksowo ujmuje podstawowe problemy związane z zarządzaniem finansami przedsiębiorstw, a w szczególności:analizę finansową...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Wspieranie produktywności pracowników wiedzy
Książka omawia w szczególności: - zagadnienia wydajności pracowników wykonujących pracę opartą na wiedzy o wysokim stopniu intensywności...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Eksperyment terenowy w psychologii społecznej,100KS (7715272)
Informacja o autorze/ redaktorze: Dr Tomasz Grzyb? psycholog społeczny, adiunkt w Katedrze Psychologii Społecznej Filii Uniwersytetu SWPS...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Naprawa tynków. aspekty budowlane i konserwatorskie
Książka porusza temat naprawy tynków w ujęciu łączącym aspekty budowlane i konserwatorskie. Posiada przegląd klasycznych, jak i nowatorskich...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania
Do sklepu Szczegóły

Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania

88,99 zł
Zawarty w publikacji „Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania" materiał pozwala nie tylko pogłębić i utrwalić wiedzę oraz umiejętności posługiwania...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wychować człowieka mądrego. Zarys etyki nauczycielskiej,100KS (269284)
Książka jest pierwszym w polsce podręcznikiem do etyki nauczycielskiej. Jako podstawę rozważań przyjęto metodę kazuisyczną. Autor analizuje...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Podstawy maszyn przepływowych i ich systemów energetycznych
Książka jest poświęcona maszynom przepływowym, strumieniowym i łopatkowym, a także systemom energetycznym, które one tworzą lub w których...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Uszkodzenia i naprawy przegród budowlanych w aspekcie izolacyjności termicznej
To jedyna krajowa publikacja opisująca w tak kompleksowy sposób błędy i nieprawidłowości? równocześnie w zakresie projektowania? jak i zagadnienia...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3
Do sklepu Szczegóły

Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3

134,87 zł
Tytuł Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3 Autor Bartosz W. Warzocha Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Przeciwko życiu t.2 determinanty społeczne
Składająca się z czterech tomów seria wydawnicza?Przeciwko życiu? została poświęcona najbardziej fundamentalnym i bezustannie aktualnym...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Dydaktyka specjalna. Od wzorca do interpretacji,100KS (7576174)
Joanna Głodkowska - profesor zwyczajny nauk społecznych, dyrektor Instytutu Pedagogiki Specjalnej w Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Aspra Rola prezydencji w radzie unii europejskiej na przykładzie polityki rozszerzeniowej ue
Opracowanie ma charakter prekursorski i oryginalny ze względu na przedmiot badań, a także jego ujęcie. Prezydencja rotacyjna była realizowana...
Rekomendacja
Wędrując ku dorosłości SP 5 ćw NPP 2018 RUBIKON - Praca zbiorowa,266KS
Ćwiczenia do wychowania do życia w rodzinie dla klasy 5 SP do Nowej Podstawy Programowej. Spis treści 1. Gdzie dom, tam serce twoje 2. Rodzina...
Rekomendacja
Hyk wojciech, stojek zbigniew Analiza statystyczna w laboratorium badawczym
Tytuł Analiza statystyczna w laboratorium badawczym Autorzy Wojciech Hyk, Zbigniew Stojek Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN...
Rekomendacja
Kaligrafia zeszyt 1 - agnieszka kamińska Dragon
Do sklepu Szczegóły

Kaligrafia zeszyt 1 - agnieszka kamińska Dragon

11,50 zł
Nauka pisania nie musi być nudna! Zeszyt utrwala znajomość liter, uczy samodzielności, typowo jednak kształci charakter pisma. Stanowi nieprzeciętne...
Rekomendacja
Literki. pierwszy zeszyt
Do sklepu Szczegóły

Literki. pierwszy zeszyt

6,50 zł
KSIĄŻECZKA EDUKACYJNA dedykowana dla przedszkolaków. Przyjazne ilustracje nakłaniają do nauki PISANIA. Barwne NAKLEJKI do kompletowania,...
Rekomendacja
Word 2010 PL. Ilustrowany przewodnik
Do sklepu Szczegóły

Word 2010 PL. Ilustrowany przewodnik

22,90 zł
Pobierz dodatkowy rozdział do książki! >> Odkryj magiczny świat Worda 2010 Jak prędko opracować i wydrukować efektowne dokumenty tekstowe?Jak...
Rekomendacja
Career Paths-Accounting Student's Book Digibook - Taylor John, Peltier Stephen
Accounting z kolekcji Career Paths to publikacja asygnowana dla osób przygotowujących się do pracy lub zawodowo zajmujących się księgowością,...
Rekomendacja
Zakaz publikacji w prasie danych osobowych i wizerunków osób publicznych podejrzanych lub oskarżonyc,970KS
Czarna opaska na oczach, imię i pierwsza litera nazwiska, a obok tego informacja o zajmowanym stanowisku, realizowanym zawodzie czy innych...
Rekomendacja
Podstawy fizyki atomu Pwn wydawnictwo
Do sklepu Szczegóły

Podstawy fizyki atomu Pwn wydawnictwo

89,61 zł
Tytuł Podstawy fizyki atomu Autor Zofia Leś Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18014-0 Rok wydania 2015 Warszawa...
Rekomendacja
Podstawy matematyki ubezpieczeń na życie,100KS (8892167)
Tytuł Podstawy matematyki ubezpieczeń na życie Autorzy Bartłomiej Błaszczyszyn, Tomasz Rolski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe...
Rekomendacja
Ćwiczenia w pisaniu. Kaligrafia. Język polski
Do sklepu Szczegóły

Ćwiczenia w pisaniu. Kaligrafia. Język polski

5,90 zł
Zeszyt ćwiczeń w pisaniu rekomendowany poprzez nauczycieli i pedagogów do domowej pracy rodziców z dzieckiem, a także do zajęć wyrównawczych,...
Rekomendacja
Nabycie przedsiębiorstwa będącego przedmiotem zapisu windykacyjnego. Aspekty materialno- i proceduralnoprawne
Stwierdzenie nabycia przedsiębiorstwa będącego przedmiotem zapisu windykacyjnego może wytwarzać trudności w praktyce, dlatego w publikacji...