Zdjęcia Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn

Podręczniki

Dostępność: Do kupienia

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 (WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN
73,58 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18227-4 Rok wydania 2015...

Sugerowany towar Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn jest dostępny w TaniaKsiazka.pl w okazyjnej cenie wynoszącej 73,58 zł. Oferta ta jest wynikiem zbiorczej analizy setek sklepów internetowych.

Podstawowe cechy

ISBN

9788301182274

Oprawa

Miękka

Sprawdź promocyjne oferty na Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn (sklep TaniaKsiazka.pl)

73,58 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane na temat dostępności produktu i cen zastosowane w prezentowanym zestawieniu indeksowane są w zasadzie bez żadnych opóźnień.

Pełny opis produktu

Tytuł Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18227-4 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 2 ilość stron 448 Format pdf Spis treści PRZEDMOWA 5 1.elementy CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT 13 1.1.Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński 13 1.2.Węglowodany (cukrowce) 15 1.2.1. Monosacharydy (cukry proste) 16 1.2.2. Oligosacharydy 18 1.2.3. Polisacharydy 19 1.2.3.1. Polisacharydy skrobiowe 20 1.2.3.2. Polisacharydy nieskrobiowe 21 1.2.3.3. Lignina i inne substancje strukturalne 24 1.3.Tłuszczowce (lipidy) 27 1.3.1. Kwasy tłuszczowe 28 1.3.2. Tłuszcze proste 32 1.3.3. Tłuszcze złożone 34 1.3.4. Pochodne tłuszczowców 35 1.3.5. Wskaźniki cechujące jakość tłuszczu 39 1.4.Białka i inne związki azotowe Stanisław Buraczewski 40 1.4.1. Aminokwasy 41 1.4.1.1. Budowa aminokwasów 41 1.4.1.2. Podział aminokwasów 42 1.4.1.3. Parametry i reakcje aminokwasów 46 1.4.1.4. Aminokwasy niezbędne 47 1.4.1.5. Skład aminokwasowy pasz i dawek 50 1.4.1.6. Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów 52 1.4.2. Peptydy 53 1.4.3. Białka 54 1.4.3.1. Klasyfikacja białek 54 1.4.3.2. Białko pasz 57 1.4.4. Związki azotowe niebiałkowe 57 1.4.4.1. Aminokwasy niebiałkowe 58 1.4.4.2. Kwasy nukleinowe 58 1.4.4.3. Alkaloidy 59 1.4.4.4. Glikozydy 60 1.4.4.5. Glukozynolany 60 1.4.4.6. Inne związki niebiałkowe 61 1.4.5. Związki azotowe nieorganiczne 61 1.5.składniki mineralne Dorota Jamroz 62 1.5.1. Wapń (Ca) 64 1.5.2. Fosfor (P) 68 1.5.3. Magnez (Mg) 71 1.5.4. Potas, chlor, sód 72 1.5.5. Siarka (S) 74 1.5.6. Mikroelementy i pierwiastki małe 75 1.5.7. Metale toksyczne 89 1.6.Witaminy Stanisław Wójcik 91 1.6.1. Typy witamin 92 1.6.2. Struktury chemiczne i atrybuty fizyczne 92 1.6.3. Mierniki ilościowe 94 1.6.4. Działanie witamin w organizmie zwierząt 94 1.6.5. Ewolucja wykorzystywania witamin 96 1.6.6. Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe 97 1.6.7. Nazewnicwo witamin 98 1.6.8. Witamina A 100 1.6.9. Kalcyferole — witamina D 103 1.6.10. Tokoferole — witamina E 105 1.6.11. Menadion — witamina K 107 1.6.12. Tiamina — witamina B1 108 1.6.13. Ryboflawina — witamina B2 110 1.6.14. Niacyna — witamina B3 111 1.6.15. Kwas pantotenowy — witamina B5 113 1.6.16. Pirydoksyna — witamina B6 114 1.6.17. Biotyna — witamina H 115 1.6.18. Kwas foliowy 116 1.6.19. Cyjanokobalamina — witamina B12 117 1.6.20. Kwas askorbinowy — witamina C 119 1.6.21. Substancje traktowane jako witaminy 120 1.7.Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz Dorota Jamroz 122 2.BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Julian Kamiński 134 2.1.kabel pokarmowy świni 136 2.2.przewód pokarmowy konia 142 2.3.Budowa przewodu pokarmowego kury 146 2.4.Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy 150 3.POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE Zygmunt Maciej Kowalski 157 3.1.Pobranie paszy 157 3.1.1. Regulacja mechaniczna pobrania paszy 160 3.1.2. Regulacja fizjologiczna pobrania paszy 161 3.1.3. Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy 164 3.2.Trawienie 166 3.2.1. Enzymy trawienne 168 3.2.2. Trawienie u zwierząt jednożołądkowych 170 3.2.2.1. Trawienie w jamie gębowej 170 3.2.2.2. Trawienie w żołądku 171 3.2.2.3. Trawienie w jelicie cienkim 173 3.2.2.4. Trawienie w jelicie grubym 176 3.2.2.5. Trawienie u drobiu 177 3.3.Wchłanianie 179 3.3.1. Wchłanianie cukrów 180 3.3.2. Wchłanianie białek 180 3.3.3. Wchłanianie tłuszczów 181 3.3.4. Wchłanianie wody, części mineralnych i witamin 182 3.4.Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy 183 3.4.1. Trawienie węglowodanów w żwaczu 188 3.4.2. Przemiany komponentów azotowych w żwaczu 194 3.4.3. Przemiany tłuszczów w żwaczu 202 3.4.4. Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy 206 3.5.Metody oznaczania strawności części pokarmowych 209 3.5.1. Metody in vivo 210 3.5.1.1. Metoda bilansowa, czyli tradycyjna 210 3.5.1.2. Metoda wskaźnikowa 212 3.5.1.3. Strawność pozorna i rzeczywista 214 3.5.1.4. Badania strawnościowe u drobiu 215 3.5.2. Metody woreczków nylonowych 215 3.5.3. Metody laboratoryjne (metody in vitro) 216 3.5.4. Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne) 219 3.6.Czynniki wpływające na strawność komponentów pokarmowych 221 4.PRZEMIANA MATERII I ENERGII 228 4.1.Przemiana węglowodanów Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska 228 4.1.1. Synteza glukozy 229 4.1.2. Rozkład glukozy 229 4.1.3. Proces kwasów trikarboksylowych 233 4.1.4. Cykl pentozofosforanowy 236 4.1.5. Synteza glikogenu i laktozy 237 4.1.6. Przemiany u przeżuwaczy 239 4.2.Przemiana tłuszczowców Stefania Smulikowska 241 4.2.1. Przemiana lipidów, rozkład, synteza 241 4.2.2. Niezbędne kwasy tłuszczowe 247 4.2.3. Dynamika odkładania tłuszczu 249 4.2.4. Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu. 251 4.2.5. Skład tłuszczu mleka 252 4.2.6. Zakłócenia w przemianie tłuszczów 254 4.2.7. Tolerancja na tłuszcz 255 4.2.8. Zapotrzebowanie na tłuszcz 256 4.3.Przemiana białek Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski 257 4.3.1. Biosynteza i rozkład aminokwasów 257 4.3.2. Biosynteza i rozkład białek 263 4.3.3. Zapotrzebowanie na białko 268 4.3.3.1. Zapotrzebowanie bytowe 270 4.3.3.2. Zapotrzebowanie produkcyjne 272 4.3.4. Bilans azotu Barbara Pastuszewska 283 4.3.5. Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka 286 4.3.6. Trafne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko wyśmienite" Dorota Jamroz 291 4.4.Przemiana energii Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg 299 4.4.1. Wprowadzenie do bioenergetyki 299 4.4.2. Procesy kataboliczne 301 4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów 302 4.4.2.2. Utlenianie tłuszczu 303 4.4.2.3. Utlenianie białka 305 4.4.3. Procesy anaboliczne 307 4.4.3.1. Wydatek energii na syntezę węglowodanów 307 4.4.3.2. Wydatek energii na syntezę tłuszczu 308 4.4.3.3. Wydatek energii na syntezę białka 309 4.4.4. Pomiary przemiany energii 311 4.4.4.1. Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła 311 4.4.4.2. Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy) 314 4.4.4.3. Metoda CN (bilans węgla i azotu) 316 4.4.4.4. Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody 318 4.4.4.5. Inne metody oznaczania bilansu energii 319 4.4.5. Podział energii w organizmie 320 5.PRZEMIANY składników MINERALNYCH Dorota Jamroz 326 5.1.Absorpcja i wydalanie, dostępność komponentów mineralnych 326 5.2.Tworzenie rezerw i mobilizacja elementów mineralnych 330 5.3.Współzależności pomiędzy składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie) 332 5.4.Metody określania potrzeby zwierząt na elementy mineralne 334 5.5.Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy 336 6.ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA zanieczyszczeniA ŚRODOWISKA NATURALNEGO Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański 340 6.1.Emisja gazów cieplarnianych 340 6.2.Emisja azotu i fosforu 344 6.2.1. Zwierzęta przeżuwające 344 6.2.2. Zwierzęta nieprzeżuwające 345 7.SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I potrzeby ZWIERZĄT 349 7.1.Historia systemów i mierników wartościowania pasz Aleksandra Ziołecka 349 7.2.Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy Zygmunt Maciej Kowalski 357 7.2.1. Systemy oceny wartości energetycznej pasz i potrzeby zwierząt przeżuwających 357 7.2.2. Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA 359 7.2.3. Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających 363 7.2.4. Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i potrzeby zwierząt przeżuwających 366 7.2.5. Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA 368 7.2.6. Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ 372 7.2.7. MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dopełniające jednostki systemu białkowego INRA 374 7.2.8. System wypełnienia w systemie INRA 376 7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz 376 7.2.9. Zdolność pobrania paszy 378 7.3.Systemy wartościowania energii i białka dla świń Stanisław Buraczewski 380 7.3.1. Wartość energetyczna pasz dla świń 380 7.3.2. Wartość białka dla świń 388 7.4.Określenie potrzeby na energię i białko u koni Aleksandra Ziołecka 390 7.4.1. Zapotrzebowanie koni na energię 390 7.4.2. Zapotrzebowanie koni na białko 392 7.5.Systemy oceny wartości pokarmowej i potrzeby u drobiu Jan Barteczko 394 7.6.Systemy oceny wartości pokarmowej i potrzeby u zwierząt futerkowych 403 7.7.Systemy oceny wartości pokarmowej i potrzeby u psów i kotów 408 7.8.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb 413 8.NUTRIGENOMIKA Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka 417 8.1.Definicje 418 8.2.Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety słusznej 420 8.3.Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów 421 8.4.Narzędzia nutrigenomiki 424 8.5.Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach 425 SKOROWIDZ 429

Parametry

ISBN

9788301182274

Oprawa

Miękka

Autor

Dorota jamroz

Wydawnictwo

Wydawnictwo naukowe pwn

Ilość stron

452

Rok wydania

2015

Kategoria

Podręczniki

Producent

WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Jarosław M.
Jarosław M.
31.01.2025
Każda opublikowana opinia użytkownika jest dla nas ważna
Jeżeli tylko miałeś szansę korzystać z pokazywanego produktu Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. tom 1 marki Wydawnictwo naukowe pwn podeślij nam swoją subiektywną opinię. Wskaż jakie są Twoje z użytkowania, czy jesteś zadowolony, a także czy relacja jakości do ceny jest dla Ciebie zadowalająca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Wzory wykresy i tablice wytrzymałościowe
W książce omówiono metody obliczeniowe i przekazano wzory stosowane aktualnie w dziedzinie wytrzymałości materiałów i konstrukcji. Stanowi...
Wydawnictwo Naukowe PWN Języki słowiańskie,100KS (198752)
Do sklepu Szczegóły

Języki słowiańskie,100KS (198752)

89,00 zł
Przedmiotem opisu w tej książce są słowiańskie języki literackie. Praca ma charakter synchroniczno - porównawczy. Autorka prezentuje systemy...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Wspieranie produktywności pracowników wiedzy
Książka omawia w szczególności: - zagadnienia wydajności pracowników wykonujących pracę opartą na wiedzy o wysokim stopniu intensywności...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Eksperyment terenowy w psychologii społecznej,100KS (7715272)
Informacja o autorze/ redaktorze: Dr Tomasz Grzyb? psycholog społeczny, adiunkt w Katedrze Psychologii Społecznej Filii Uniwersytetu SWPS...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3
Do sklepu Szczegóły

Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3

130,52 zł
Tytuł Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3 Autor Bartosz W. Warzocha Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wychować człowieka mądrego. Zarys etyki nauczycielskiej,100KS (269284)
Książka jest pierwszym w polsce podręcznikiem do etyki nauczycielskiej. Jako podstawę rozważań przyjęto metodę kazuisyczną. Autor analizuje...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Podstawy maszyn przepływowych i ich systemów energetycznych
Książka jest poświęcona maszynom przepływowym, strumieniowym i łopatkowym, a także systemom energetycznym, które one tworzą lub w których...
Rekomendacja
Wydawnictwo naukowe pwn Wydawnictwo naukowe pwn Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa
Podręcznik kompleksowo ujmuje podstawowe problemy związane z zarządzaniem finansami przedsiębiorstw, a w szczególności:analizę finansową...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Uszkodzenia i naprawy przegród budowlanych w aspekcie izolacyjności termicznej
To jedyna krajowa publikacja opisująca w tak kompleksowy sposób błędy i nieprawidłowości? równocześnie w zakresie projektowania? jak i zagadnienia...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN INFRASTRUKTURA TRANSPORTU - TEORIA I PRAKTYKA
Do sklepu Szczegóły

INFRASTRUKTURA TRANSPORTU - TEORIA I PRAKTYKA

89,00 zł
Infrastruktura transportu jest podstawą rozwoju społeczno-gospodarczego, wpływa bowiem między in. Na: błyskotliwość lokalizacyjną regionów...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Dydaktyka specjalna. Od wzorca do interpretacji,100KS (7576174)
Joanna Głodkowska - profesor zwyczajny nauk społecznych, dyrektor Instytutu Pedagogiki Specjalnej w Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Chemia materiałów opakowaniowych - Darmowa dostawa
Deklarację zgodności dla opakowań asygnowanych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych, a także najszczególniej...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Rytm w mowie i języku w ujęciu wielowymiarowym Elipsa dom wydawniczy
Niniejsza książka jest poświęcona tematowi rytmu w mowie i języku. Autorka stawia pytanie czy rytm w ogóle istnieje jako samodzielny element...
Rekomendacja
Zakaz publikacji w prasie danych osobowych i wizerunków osób publicznych podejrzanych lub oskarżonyc,970KS
Czarna opaska na oczach, imię i pierwsza litera nazwiska, a obok tego informacja o zajmowanym stanowisku, realizowanym zawodzie czy innych...
Rekomendacja
Komunikowanie w świecie aplikacji
Do sklepu Szczegóły

Komunikowanie w świecie aplikacji

27,55 zł
Publikacja porusza problematykę postępowych form komunikowania. Autorzy podejmują w niej dyskusję na temat wykorzystania aplikacji równocześnie...
Rekomendacja
Zawód dziennikarza wobec współczesnych wyzwań
Do sklepu Szczegóły

Zawód dziennikarza wobec współczesnych wyzwań

42,75 zł
Recenzowana publikacja składa się z szeregu artykułów dotyczących realizowanej współcześnie profesji dziennikarskiej. Tematyka zawartych...
Rekomendacja
Sam początek lata 1944-1948 w literaturze okresu polski ludowej Elipsa dom wydawniczy
Używając instrumentów współczesnego literaturoznawstwa kulturowego, antropologii, socjologii, nowej historiografii, książka ta podejmuje...
Rekomendacja
Książka i technologie
Do sklepu Szczegóły

Książka i technologie

27,55 zł
Wraz z upływem tysiącleci zmieniają się formy, sposoby produkcji, rozpowszechniania, promowania i stosowania książki. Rozwojowi ulegają...
Rekomendacja
Współczesna kultura dyplomatyczna
Do sklepu Szczegóły

Współczesna kultura dyplomatyczna

38,00 zł
Przedmiotem prezentowanej książki jest współczesna kultura dyplomatyczna – zagadnienie fascynujące i nieprzystępne do badania. Namysł nad...
Rekomendacja
Polityka wschodnia polski - między fatalizmem geopolitycznym a klątwą niemocy - stanisław bieleń Aspra
Autorzy recenzowanej książki próbują odpowiedzieć na pytania, ile w polityce wschodniej III RP jest wciąż kodów znanych z przeszłości (mesjanizm,...
Rekomendacja
Word 2010 PL. Ilustrowany przewodnik
Do sklepu Szczegóły

Word 2010 PL. Ilustrowany przewodnik

22,90 zł
Pobierz dodatkowy rozdział do książki! >> Odkryj magiczny świat Worda 2010 Jak prędko opracować i wydrukować efektowne dokumenty tekstowe?Jak...
Rekomendacja
Wybrane problemy i wyzwania bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo jednostkowe – Bezpieczeństwo zbiorowe. Ujęcie interdyscyplinarne
Monografia wieloautorska z zyskującej momentalnie na popularności dziedziny nauk o bezpieczeństwie i obronności. Poszczególne rozdziały...
Rekomendacja
Efekt kameleona Scholar
Do sklepu Szczegóły

Efekt kameleona Scholar

35,15 zł
Tytuł Efekt kameleona Podtytuł Psychologia naśladownictwa Autor Wojciech Kulesza Język polski Wydawnictwo Scholar ISBN 978-83-7383-782-9...
Rekomendacja
Hybrydowy model funkcjonowania grup interesu w Unii Europejskiej - Czub Jarosław Filip,970KS (9860429)
„Autor podjął istotny problem badawczy o znacznym znaczeniu politycznym i gospodarczym, któ- rego waga jest w Polsce nadal słabo rozumiana...