Patelnia żeliwna z odkręcaną rączką - można używać jej na zwykłych kuchenkach albo wstawić do piekarnika (po zdjęciu rączki). Naczynia żeliwne perfekcyjnie magazynują ciepło co powoduje, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny.
świetny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba zgubnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie stosowania innych naczyń.
Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się znikome ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co zmniejsza podatność na rdzewienie.
Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego. Produkty żeliwne nie są dostosowane do mycia w zmywarkach. Należy je myć ręcznie i następnie wytrzeć do sucha aby uniknąć pojawiania się rdzy.
Średnica 30 x 5,2cm dopasowana do wszelkich typów kuchni, także indukcyjnych.