bardzo ciezka PATELNIA ZELIWNA O20cm z odkrecana raczka producenta KINGHOFF Zeliwo z którego jest wykonane naczynie jest grube i ciezkietrafnie skumulowac i utrzymac wysoka temperature. Czarna powierzchnia zostala uzyskana dzieki nieszablonowemu procesowi wypalania zeliwa w oleju roslinnym w szczególnie wysokiej temperaturze (oksydowanie).
Powierzchnia oksydowana zniża podatnosc na rdzewienie. Dno gladkie. Raczka drewniana, przykrecana. Wyrób nadaje się równiez do wszelkich rodzajów kuchni, a takze kuchni indukcyjnych. Rozmiar: O20cm x 5.0cm Zasady uzytkowania: Myc tylko recznie (nie myc w zmywarce) Przed uzyciem splukac i wysuszyc.
Po uzyciu umyc uzywajac szczotki. Po osuszeniu natluscic olejem roslinnym. Nie przyrzadzac potraw o odczynie kwasnym. Nie przechowywac zywnosci. Naczynie nie jest nierdzewne - oksydowanie obniża podatnosc na rdze, lecz jej nie zapobiega.
Naczynia zeliwne genialnie magazynuja cieplo co sprawia, ze nasze potrawy dochodza w sposób stopniowy i równomierny. Maja tez doskonaly wplyw na nasze zdrowie. Dzieki zastosowaniu naturalnego materialu jakim jest zeliwo, ograniczamy ilosc zgubnych substancji jakie wnikaja do jedzenia w czasie uzywania innych naczyn.
Dodatkowym atutem jest to ze w czasie przygotowywania potraw w naczyniach zeliwnych wydzielaja sie znikome ilosci zelaza, pierwiastka niezbednego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzysc, zwlaszcza dla osób zmagajacych sie z anemia.