W równomiernym rozprowadzaniu ciepła kryje się największa tajemnica patelni żeliwnych. Patelnie świetnie magazynują ciepło co powoduje, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Patelnie żeliwne rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba zgubnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie wykorzystywania patelni teflonowych. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw na patelniach żeliwnych wydzielają się niewiele znaczące ilości żelaza, pierwiastka koniecznego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki nieszablonowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w wyjątkowo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co ogranicza podatność na rdzewienie. Zaleca się jednak okresowe smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego aby nie dopuścić do pojawienia się rdzy.
Produkty żeliwne nie są dostosowane do mycia w zmywarkach. Należy je myć ręcznie i następnie wytrzeć do sucha żeby uniknąć pojawiania się rdzy.
Średnica: 26 cm
dopasowana do wszelkich typów kuchenek, także indukcyjnych.