PATELNIA ZELIWNA O20cm. Zeliwo z którego jest wytworzone naczynie jest grube i ciezkie (1200g)odpowiednio skumulowac i utrzymac wysoka temperature. Czarna powierzchnia zostala uzyskana dzieki unikatowemu procesowi wypalania zeliwa w oleju roslinnym w nad wyraz wysokiej temperaturze.
Powierzchnia zostala ponadto oksydowana co ogranicza podatnosc na rdzewienie. Dno gladkie. Stworzona z jednego odlewu. Wyrób pasuje równiez do wszelkich rodzajów kuchni w tym kuchenek indukcyjnych. Rozmiar: O20cm x 4cm Zasady uzytkowania: Przed uzyciem splukac i wysuszyc.
Po uzyciu umyc uzywajac szczotki. Po osuszeniu natluscic olejem roslinnym. Nie przyrzadzac potraw o odczynie kwasnym. Nie przechowywac zywnosci. Naczynie nie jest nierdzewne. Oksydowanie ogranicza podatnosc na rdze, ale jej nie zapobiega.W równomiernym rozprowadzaniu ciepla kryje sie najwieksza tajemnica patelni zeliwnych.
Patelnie doskonale magazynuja cieplo co sprawia, ze nasze potrawy dochodza w sposób stopniowy i równomierny. Patelnie zeliwne maja tez doskonaly wplyw na nasze zdrowie. Dzieki zastosowaniu naturalnego materialu jakim jest zeliwo, ograniczamy ilosc krzywdzących substancji jakie wnikaja do jedzenia w czasie uzywania patelni teflonowych.
Dodatkowym atutem jest to ze w czasie przygotowywania potraw na patelniach zeliwnych wydzielaja sie śladowe ilosci zelaza, pierwiastka niezbednego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzysc, zwlaszcza dla osób zmagajacych sie z anemia.