może być nazywany jeszcze olejem z lnianki czy olejem z rydzyka, to tłuszcz roślinny wytłoczony z lnicznika siewnego. Roślina ta ma dużo nazw potocznych: lnianka, ryżyk, rydzyk, judra, rydz.
Olej z lnianki jest dobrze znany w naszym kraju – jeszcze kilkadziesiąt lat temu święcił triumfy na polskich wsiach, by później ustąpić miejsca innym popularnym olejom. W ostatnich latach znów wraca do łask – swoją popularność może zawdzięczać szczególnie ciekawemu smakowi, który przyrównywany jest do smaku musztardowego, cebulowego.
Olej rydzowy – wygląd, zapach i smakOlej rydzowy bywa rudy,typowo jest złotawy. Odcień oleju rydzowego wynika z kilku czynników, między innymi od odmiany lnianki i warunków glebowych. Olej z lnianki ma szczególnie intrygujący smak i zapach – przyrównywany jest do smaku cebulowego, musztardowego. Z pewnością jest olejem wyrazistym, specyficznym – będzie rewelacyjnym uzupełnieniem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Uwaga! Olej rydzowy tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno – nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim. Podgrzany straci swoje cenne atrybuty.
Skład oleju rydzowego