Sok z czarnego bzu przeróżne i cenne komponenty. Jest doskonałym źródłem witaminy A, B1, B2 i przeważnie witaminy C. Prócz witamin wyszukamy w nim minerały takie jak żelazo, magnez, potas i wapń. Sok z czarnego bzu mieści flawonoidy, rutynę i antocyjany.
Sok z czarnego bzu najlepiej dodawać do herbaty. Rozcieńczony z wodą stanie się zdrowym i smacznym napojem.
Czarny bez jest krzewem niekiedy przybierającym wymiar minimalnego drzewka. Dziko rosnącego można go spotkać w całej Polsce. W okresie kwitnienia bez jest obsypany drobnymi, białymi kwiatami, skategoryzowanymi w spore baldachy a w późniejszym okresie pojawiają się ciemnofioletowe, lśniące owoce. Czarny bez od wieków użytkowany jest w medycynie ludowej.
Sok specyficzny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się na dodatek rozwarstwiać. Odcień i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości owoców. Mieści jedynie naturalnie występujące cukry w owocach. Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1°C do 7°C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed zastosowaniem wstrząsnąć.