Sok z granatów gromadzi duże ilości witaminy C, E i B5. Jest źródłem węglowodanów oraz elementów mineralnych takich jak: magnez, fosfor i potas. Jednak jego największą zaletą jest bogata zawartość polifenoli należących do przeciwutleniaczy. W soku z granatów jest ich trzykrotnie więcej niżeli w zielonej herbacie albo czerwonym winie. Właściwości polifenoli są imponujące.
Sok z granatów posiada czerwono fioletową barwę i słodki, cierpki smak. Zalecany do picia bezpośrednio albo jako dodatek do herbaty czy wody.
Granat jest owocem krzewu o nazwie Granatowiec. Pochodzi z Azji Środkowej, aktualnie uprawiany jest w wielu miejscach na świecie. Lubi klimat suchy i ciepły. Owoce granatu kształtem przypominają jabłka, mają charakterystyczną twardą skórkę a ich jadalna część to nasiona otoczone galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką.
Nie zawiera konserwantów, barwników. Sok bez dodatku cukru.