Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym realnym profilu – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów. W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Wyszukasz tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki oraz wskazówki, jak przygotować makaron o przeróżnych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych części, i formach – od płatów do lasagne poprzez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i kolacje, podczas których olśnisz gości delikatnym, ręcznie robionym makaronem. Przepisom towarzyszą błyskotliwe fotografie i jasne instrukcje. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!