Maria Śleżańska - publicystka, autorka książek kucharskich pisanych w końcu XIX i na początku XX wieku, m.in.: •Kucharz wielkopolski. 600 funkcjonalnych przepisów kucharskich z własnego doświadczenia, jako to: przepisy smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin,, a także sekreta gospodarskie etc.
etc. Zebrał Maryan, Wyd. 3. Poznań, nakł. I druk. J. Leitgebra (1881)[1]. •Kucharz wielkopolski. 1635 użytecznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów, pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, soków, galaret, likierów, wódek oraz rozmaite sekreta domowe i spiżarniane niezbędne dla każdej użytecznej i skrzętnej gospodyni (1932) •Kucharz polski (1932) Warszawa, Księgarnia J.
Przeworskiego oraz reprint w2002 w wyd. Kurpisz •Co dziś na obiad (1935) •Umiem gotować (kucharz polski). Mieści przeszło 1500 przepisów tanich i wystawnych obiadów, a także praktyczne sposoby pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, soków, galaret i wszelkich napojów, specjalny dział wiadomości domowych i spiżarniczych z ilustracjami i kolorowymi tablicami(1936) Wydawnictwo J.
Przeworskiego Tytuł Kucharz wielkopolski Autor Maria Śleżańska Wydawnictwo Graf-ika EAN 9788365602305 ISBN 9788365602305 Kategoria Kuchnia,diety\Autorskie książki kucharskie ilość stron 300 Format 13.5x23.2x2.8 cm Rok wydania 2021 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.546 kg