Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można zespalać słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować?
Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak zespajać ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – początkując od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów.
Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony atrakcyjnymi anegdotami i wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Wyszukasz w nim wiedzę praktyczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów, a także 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z różnorodnych zakątków świata.
Ten dojrzewający przewodnik będzie nadzwyczajnym kompanem w trakcie wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów, a także perfekcyjnym kompendium {pomocn|przydatn)ym miłośnikom podróży smakowych.
Rozsmakuj się w serach!