Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i barwy potraw - mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a z zasady smacznych. By przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować zapamiętane smaki we własnej kuchni.
Kuchnia wegańska. Smaki świata to kulinarne wspomnienia z dalekich podróży. Większość tradycyjnej kuchni jest oparte na mięsie, jajach i produktach mlecznych, założeniem tej książki jest natomiast poszukiwanie i odnajdywanie charakterystycznych smaków w ich wegańskich wersjach. W prezentowanych przepisach wszystkie produkty pochodzenia zwierzęce mają swe roślinne zamienniki, a dzięki aromatycznym przyprawom przyrządzane przysmaki smakują tak, jak te oryginalne, zapamiętane.