Książka przedstawia rewolucyjną teorię rzucającą świeże światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe. Wszyscy poprawnie wiedzą, iż warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy także słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele.
W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, iż gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn. Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, lecz też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych.
Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak,bronić je przed drapieżnikami, dodatkowo przed ludźmi. Po spożyciu powodują one rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.
Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest nieraz nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej użytkowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i mnóstwo innych dolegliwości.
Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są krzywdzące, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Wyszukasz w niej także całkowitą listę żywności zawierającej lektynę, produktywny plan żywieniowy i przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz doskonałą wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.
Tytuł Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być destrukcyjne dla zdrowia wyd. 2022 Autor Dr Steven R. Gundry Tłumacz Juliusz Poznański Wydawnictwo kobiece EAN 9788383210650 ISBN 9788383210650 Kategoria Kuchnia,diety\Inne ilość stron 456 Rok wydania 2022 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 2