Na kartkach "Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta oszałamiająca książka kucharska pokazuje, z niepowtarzalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od prekursorskich dań warzywnych do słodkich, doskonałych deserów. Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych nadzwyczajnych książek kucharskich, należy do najbardziej uwielbianych szefów kuchni na świecie.
W „Jerozolimie" zbratał siły z Samim Tamimi, aby stworzyć najszczególniej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.