Wiadomo, iż do chleba trzeba mąki, lecz skąd się ona właściwie bierze? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna linia dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu.
Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty upraszczają zrozumienie treści i pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i nakłaniają do próbowania nowych smaków.
Książki z serii „Chcę wiedzieć” kształtują korzystne nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W kolekcji „Wiem, co jem” ukazały się dotychczas: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”.
Tytuł Chlebek. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem! Autor Francoise Laurent Tłumacz Katarzyna Grzyb Wydawnictwo HarperKids EAN 9788327669162 ISBN 9788327669162 Kategoria Książki dla dzieci\Inne kolekcja Akademia mądrego dziecka.
Wiem, co jem! liczba stron BD1F09B1-BEB9-4737-9E04-F329C39107E6 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1