Kawa ziarnista o słodkim aromacie brązowego cukru. Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Elitarna kawa przypominająca smak grzanego wina.Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną gatunkową kawę. Na jej nieszablonowy smak wpływ ma idealny klimat, bogata przyroda, a także to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej metodzie ziarna kawy po fermentacji i wypłukaniu nie są w pełni suszone. Lekko jeszcze wilgotne ziarna (około 25-30% wilgoci) wrzucane są do specjalnej maszyny obłuskującej i dopiero potem cykl suszenia jest kontynuowany. W rezultacie kwasowość kawy jest widocznie zredukowana, a jej smak staje się bardziej intensywny – w ten właśnie sposób ziarna kawy nabierają smaku prawdziwej kawy indonezyjskiej.Ze względu na nieszablonową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 84 na 100 punktów.KRAJ: IndonezjaREGION: Sumatra, Aceh, GayoFARMA: Koptan Gayo BeseriWYSOKOŚĆ: 1450-1700 m ODMIANA: Tim tim, AtengOBRÓBKA: Giling BasahPALENIE: ciemne PALETA SMAKÓW: czerwone wino, brązowy cukier, cynamon