przeznaczona odcieniowi Peach Fuzz, znanego teraz jako odcień Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie wyjątkowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation". Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco". Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki, w poszukiwaniu nieporównanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!unikatowa metoda obróbki: „peach co-fermentation".Obróbka kawy poprzez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy sympatyków kawy na całym świecie i olśnił setki podniebień. Jak to się robi?Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta wytwarza idealne warunki dla najróżniejszych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które w trakcie fermentacji wykonują swoje zadania.Zanim jednak zacznie się cały cykl, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie poprzez 8 dni aż do uzyskania adekwatnego stężenia poziomów Brixa i wartości pH.Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach poprzez 150 godzin. Stopnie Brixa i wartość pH są przez cały czas monitorowane, aby zapewnić trafne warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania idealnego poziomu wilgoci 10-11% - potem mogą być wypalane!*****Kraj | KolumbiaRegion | Huila Farma | „Monteblanco" zarządzana poprzez Rodrigo Sanchez aWysokość n.p.m. | 1730 mOdmiany arabiki | Bourbon, Caturra Obróbka | Myta, peach co-fermentationProfil palenia | ŚredniNuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmelRekomendowane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia (V60, Chemex, itd.), jak i przenie prosto w kubku. Elementy: zmielone, palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu.