Kasza orkiszowa BadaPak jest bogata w elementy odżywcze dostarczające energii i wzmacniające organizm. Zawiera obszerne ilości błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego. Znamionuje się niskim indeksem glikemicznym (IG), zalecana jest więc w diecie osób chorujących na cukrzycę. Szeroka zawartość węglowodanów złożonych oraz białka stanowi wielkie źródło energii dla organizmu. Kasza orkiszowa BadaPak dostarcza wielu ważnych elementów mineralnych, wśród których wskazać należy: żelazo, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, selen, potas. Witaminy, które w niej odszukamy to głównie witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz witamina A, E i K. Kasza orkiszowa może podciągać niepodatność organizmu a dzieje się tak za sprawą rodanidu, który gromadzi. Jest to naturalny antybiotyk wzmacniający system immunologiczny. Dodatkowo dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kasza orkiszowa BadaPak ze względu na swój smak znajdzie swoje użycie jednocześnie w potrawach słodkich jak i słonych. Gotowana na mleko używana jest do przygotowania odżywczych śniadań. Genialnie komponuje się także z sosami mięsnymi i warzywami.
Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać zimną wodą. Następnie wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2.
Kasza orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu, który jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. Zboże to było bardzo popularne już w czasach starożytnych. Było posiłkiem gladiatorów, gdyż dodawało im siły do walki.