W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama, a także Williama Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najkorzystniejszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku poręcznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, aby zadbać o zdrowie swego dziecka.
Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, ale w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień. Dzięki tej książce odkryjesz: w jaki sposób, przy pomocy niedużych zmian zamiast pokaźnych rewolucji, zmienić rodzinne posiłki i sprawić, że będą zdrowsze, dlaczego nie powinno się demonizować żadnych produktów spożywczych, jak ważne jest regularne podawanie dzieciom nowych potraw – i w jaki sposób to robić, by osiągnąć sukces, czemu pozwalanie dzieciom, żeby samodzielnie nakładały sobie porcje – i angażowały się w przygotowanie jedzenia – zaszczepia im dobre nawyki, jak pielęgnować szeroko pojęty zdrowy fason życia, który nakłania do utrzymania zdrowej postawy wobec jedzenia i aktywności fizycznej poprzez całe życie.
Pomogą ci w tym wskazówki specjalistów w dziedzinie zdrowia i lekarzy, a także szerokie, ergonomiczne porady i dział z przepisami kulinarnymi.