Książka, która nie gromadzi chemii ani udoskonalaczy smaku!Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw,różne barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.niedużo przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje informacje od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „ulepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając znacznych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać krzywdzącej żywności, lecz także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. Tytuł Zamień chemię na jedzenie Autor Julita Bator Wydawnictwo Znak EAN 9788324020454 ISBN 9788324020454 Kategoria Poradniki\Kuchnia seria N/d ilość stron 200 Format 14x20.5x1.8 cm Rok wydania 2013 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.347 kg