Gdy zdrowe odżywianie staje się obsesją…Ortoreksja to zaburzenie odżywiania, które trudno rozpoznać. Nagle przestaje chodzić o oczyszczenie organizmu czy ograniczenie liczby spożywanych kalorii. Rezygnacja z pewnych produktów w imię „czystości” czy genialnej diety może prędko przerodzić się w nieprzystępny do przezwyciężenia nawyk, który będzie pociągać za sobą poważne konsekwencje w sferze zdrowia fizycznego i psychicznego.
Niebezpieczeństwo popadnięcia w obłęd zdrowego odżywiania ponadto potęguje współczesny świat. Ogólny skutek zalewu informacji i dezinformacji w mediach jest taki, iż toniemy w morzu dezorientacji i sprzeczności – a ludzie podatni stają się jeszcze bardziej podatni.Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet.
Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka prezentuje narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto się martwi, iż mógł przesadzić ze „zdrowym” stylem życia. Renee McGregor podchodzi do tego ważnego tematu rzetelnie i z wielką empatią. To dostępna i merytorycznie poważna książka, pełna praktycznych rad.
- Emma Woolf, autorka książki wspaniała – w pułapce anoreksjiTa książka jest aktualna i ważna. Nie mam najmniejszych wątpliwości, iż stanowić będzie ważny punkt odniesienia – aby nie powiedzieć koło ratunkowe – dla ludzi dotkniętych tym ciągle jeszcze niewiele znanym zaburzeniem.
Mam nadzieję, że będzie to jeszcze jakże konieczny przełomowy głos, który przedrze się przez destrukcyjną retorykę branży wellness. Ta mądra i pouczająca analiza zagadnienia może zainspirować nowe pokolenie guru wellness do zastanowienia się nad konsekwencjami głoszonego poprzez nich przesłania.- Anthony Warner, autor książki The Angry ChefRenee McGregor – rejestrowana dietetyczka i specjalistka w dziedzinie żywienia, akredytowana przez Health Professions Council oraz Sports Exercise and Nutrition register (SENr).Od ponad 15 lat zajmuje się zaburzeniami odżywiania oraz dietetyką sportową.
Współpracuje z zawodnikami, trenerami i sportowymi zespołami naukowymi. Zapewniała wsparcie żywieniowe sportowcom podczas ostatnich dwóch cykli olimpijskich i paraolimpijskich, a także innych ważnych międzynarodowych zawodów.
W 2016 roku brała udział w igrzyskach olimpijskich w Rio, wspierając koszykarzy i szermierzy poruszających się na wózkach. Z niecierpliwością czeka na przygotowania do igrzysk w Tokio w 2020 roku.Pracuje jako kliniczny specjalista ds.
odżywiania w ABC, czyli w brytyjskiej organizacji charytatywnej Anorexia and Bulimia Charity. Współpracuje także z British Wheelchair Fencing, Scottish Gymnastics i prowadzi zespół Nutrition Lead. Występuje w radio, nagrywa podcasty.