W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które nieraz bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak dużo wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, lecz też dostarczały potrzebnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a choćby pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś dużo tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej szczególnie popularne, aktualnie są rzadko wykorzystywane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, iż są nie tylko wyjątkowo zdrowe, lecz także smaczne.Wokół nas jest niemało roślin, które z powodzeniem możemy użyć do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.
Autorzy: Monika Gajewska-Okonek
EAN: 9788382226102
Głębokość: 21.000000
ISBN: 978-83-8222-610-2
liczba stron: 192
Oprawa: Twarda
wariant: Książki
Rok wydania: 2022
Szerokość: 170
Wydanie: 1
Wydawnictwo: SBM
Wysokość: 247