Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Znakomity do sałatek i na kanapki.
Jest pyszny także po obróbce cieplnej, np. W postaci gęstego sosu czy zupy kremu. Do tego ma dużo wartości odżywczych, mieści m.in. Potas i likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem.Zapraszamy na jedyny w swoim typu festiwal dań z pomidorem w roli głównej.
proponujemy świeże sałatki, zimne i ciepłe przekąski, zupy, sosy oraz napoje, np. Sałatkę caprese w nowej odsłonie, gazpacho, makaron z sosem arrabiata i domowy keczup. Zapewniamy, że dzięki naszym przepisom pomidor nigdy ci się nie znudzi.
Tytuł Pomidor celebryta wśród warzyw Autor Opracowanie Zbiorowe Wydawnictwo Olimp media EAN 9788377071946 ISBN 9788377071946 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 192 Format 16.5x22x1.5 cm Rok wydania 2018 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.484 kg