linię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na najróżniejsze potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach odnajdziecie Państwo zarówno przepisy z konwencjonalnej polskiej kuchni, jak i te, które posiadają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
błyskawicznie i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmuje mało czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
zaganiani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego ochoczo sięgamy po przepisy na prędkie i proste dania. Nasze propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce odszukacie Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty, gofry, tortille i dużo dużo innych łatwych posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne albo wegetariańskie, wysokokaloryczne albo fit. Większość dań może stanowić zarówno smaczną i wartościową przekąskę, jak i samodzielny posiłek.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią choćby najszczególniej wybredne gusta i podniebienia. Każdy wynajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę z całą pewnością uda się przyrządzić. Spektakularne albumowe wydanie polecamy także na podarunek, jednocześnie osobne tomy, jak w kolekcjonerskim zestawie: cztery książki z linii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w szykownym ekspozytorze.
Przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
elementy:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• 400 g fileta z łososia bez skóry i ości,
• 200 g pieczarek,
• 200 g mrożonego szpinaku,
• 1 ząbek czosnku,
• sól, pieprz do smaku,
• masło,
• rozmącone jajko do smarowania.
Wykonanie ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i pieczarkami
Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 2 części. Każdą oprószyć solą, a także pieprzem i odstawić na chwilę do
lodówki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni stopić trochę masła i podsmażyć na nim pieczarki. Smażyć je krótko, by zmieniły kolor i lekko zmiękły. Na koniec oprószyć je solą, a także pieprzem i przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać trochę masła i wrzucić mrożony szpinak. Dusić, aż odparuje z niego woda. Doprawić go do smaku czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Gotowe ciasto francuskie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na placek. Na środku każdego placka położyć porcję szpinaku, na nim pieczarki, a na pieczarkach łososia. Boki ciasta ponacinać nożem ukośnie, a następnie nałożyć je na łososia, zamykając w ten sposób nadzienie w środku. Ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30–35 minut.