Piękno, zdrowie i prawidłowe samopoczucie w szklance, czyli 80 inspirujących przepisów na kolorowe koktajle, kremowe smoothies, pyszne soki. Pełne witamin oraz minerałów napoje, których bazę stanowią głównie owoce lub warzywa, są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz i atrakcyjne – serwowane w wysokich szklankach czy słoiczkach ze słomką będą ozdobą każdego posiłku.
Każdy przepis opatrzony jest ładnym zdjęciem – książka wyśmienita także na podarek.
---------------
Smoothie malinowe z pietruszką
składniki na 1 porcję
- 150g malin,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza.
Przygotowanie, wykonanie smoothie malinowego z pietruszką
Maliny przebrać i odłożyć 2-3 sztuki do dekoracji. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać. Banana obrać ze skórki i pokroić w talarki. Pomarańczę wyszorować pod ciepłą wodą, przekroić na pół i wycisnąć sok. Maliny precyzyjnie zmiksować z natką pietruszki, bananem i sokiem z pomarańczy. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste, można je rozcieńczyć odrobiną wody mineralnej. Gotowy koktajl przelać do szklanki, udekorować malinami i wypić od razu albo po niedługim schłodzeniu w lodówce.
Smoothie z awokado
komponenty na 1 porcję
- 1/2 awokado,
- 100g szpinaku,
- 1 mały banan,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego albo migdałowego.
Przyrządzanie, wykonanie smoothie z awokado
Z awokado polikwidować pestkę i wybrać miąższ łyżeczką. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Banana obrać ze skórki i pokroić w talarki. Awokado zmiksować z sokiem z cytryny. Następnie dodać szpinak, banana, miód i wlać mleko kokosowe albo migdałowe. Wszystko razem starannie zmiksować. Gotowe smoothie przelać do wysokiej szklanki i wypić od razu albo po krótkim schłodzeniu w lodówce.