Od pewnego czasu można zaobserwować dość sprzeczne mechanizmy rządzące naszym życiem - ludzie coraz częściej chorują, mimo iż farmacja i wspierająca ją współczesna medycyna stają się coraz potężniejsze. Z tej zaskakującej zależności można wyciągnąć wniosek o błędnym kierunku naszych poszukiwań. Tymczasem istotnie cenne dla naszego zdrowia witaminy C, D3 i K2, potężny jod, przystępny do uzupełnienia selen, kurkuma, imbir i surowy miód, są na wyciągnięcie ręki. Najlepsze lekarstwa stoją na półkach w kuchni i rosną w ogrodzie.
Książka jest skutkiem długoletnich, dociekliwych poszukiwań w dziedzinie zdrowego odżywiania, leczenia naturalnym jedzeniem i suplementami diety, nawadniania ciała i aktywności fizycznej. W opracowaniu autorka przedstawiła teorie na temat samoleczących właściwości naszego organizmu, a także zalecenia, które pomogą poprawić jakość życia, a także zwalczyć choroby. Warto wiedzieć, że nasze ciało ma dar samoleczenia, jednak musimy dostarczyć mu wszelkich komponentów odżywczych w trafnej diecie i właściwym czasie.