Garnki żeliwne świetnie magazynują ciepło co sprawia, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Świetny wpływ na nasze zdrowie, a dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość zgubnych substancji jakie wnikają do jedzenia. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się minimalne ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym, w szczególnie wysokiej temperaturze. Powierzchnia została ponadto oksydowana, co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.
Średnica - 24 cm
W pakiecie żeliwna pokrywa.
pojemność: 4 l
dostosowany do wszelkich typów kuchni, także indukcyjnych.