Kociołek wytwarzany całkowicie z żeliwa szarego. Kociołki żeliwne stanowią nieprzeciętną alternatywę dla grilla i zyskują sobie coraz pokaźniejszą popularność w całej Europie. Przyrządzanie pysznych dań jedno-garnkowych pod gołym niebem sprawia dużo radości i jestwspaniałym pretekstem do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kociołek żeliwny wytworzony jest z żeliwa szarego, które dzięki swym właściwościom równomiernego rozprowadzania i utrzymywania ciepła sprawiane naczynie genialnie pasuje do przyrządzania dań jedno-garnkowych. Atrybuty: - oryginalny, typowy smak potraw przygotowanych w kociołku żeliwnym nie ma sobie równych. - Pyszne pieczonki, gulasz, czy każde inne danie są prawdziwą ucztą dla podniebienia zarówno podczas letniego przyjęcia w ogrodzie jak i zimowego biesiadowania przy ognisku. - Postawiony w ognisku kociołek nieprzeciętnie się pokazuje i stanowi oryginalną ozdobę ogrodu. - Odkręcane nogi usprawniają transport oraz zezwalają na powieszenie kociołka na trójnogu. - precyzyjny odlew maszynowy. Kociołki żeliwne rewelacyjnie magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Znakomity wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość destrukcyjnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się znikome ilości żelaza, pierwiastka koniecznego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Adekwatnie konserwowany (natłuszczany) posłuży dużo lat. Komplet gromadzi: - Kociołek o pojemności 7L/15 kg - Trzy nóżki - Zakręcana pokrywa Przed pierwszym zastosowaniem: by uniknąć rdzewienia należy wyeliminować wszystkie opakowania i etykiety. Umyć garnek w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie spłukać i skrupulatnie wysuszyć. W dodatku zapoznaj się z instrukcją. Specyfikacja: - wysokość 35 cm - wysokość nóżek 13 cm - wysokość kociołka 22 cm - średnica kociołka 32 cm - średnica otworu kociołka 26 cm - waga 15 kg modne potrawy, które przyrządza się w kociołku to bogracz, czyli zupa gulaszowa albo pieczonki - prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.