Garnki żeliwne znakomicie magazynują ciepło, co powoduje, że potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny, nieprzeciętny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw, w naczyniach żeliwnych wydzielają się nieznaczne ilości żelaza, pierwiastka potrzebnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki nieszablonowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w nad wyraz wysokiej temperaturze. Powierzchnia została w dodatku oksydowana, co zniża podatność na rdzewienie. Zaleca się konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego po każdym umyciu.
Średnica - 24 cm
Wysokość - 12 cm
W pakiecie żeliwna pokrywa.
objętość: 4 l
dostosowany do wszystkich typów kuchni, także indukcyjnych.