Kociołek wytworzony w pełni z żeliwa szarego.
Kociołki żeliwne stanowią genialną alternatywę dla grilla i zyskują sobie coraz pokaźniejszą popularność w całej Europie. Przyrządzanie pysznych dań jedno-garnkowych pod gołym niebem powoduje niemało radości i jestznakomitym pretekstem do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kociołek żeliwny stworzony jest z żeliwa szarego, które dzięki swym właściwościom równomiernego rozprowadzania i utrzymywania ciepła sprawiane naczynie idealnie pasuje do przyrządzania dań jedno-garnkowych.
atrybuty:
- niepowtarzalny, typowy smak potraw przygotowanych w kociołku żeliwnym nie ma sobie równych.
- Pyszne pieczonki, gulasz, czy każde inne danie są prawdziwą ucztą dla podniebienia jednocześnie w trakcie letniego przyjęcia w ogrodzie jak i zimowego biesiadowania przy ognisku.
- Postawiony w ognisku kociołek wspaniale się przedstawia i stanowi oryginalną ozdobę ogrodu.
- Odkręcane nogi upraszczają transport oraz umożliwiają powieszenie kociołka na trójnogu.
- skrupulatny odlew maszynowy.
Kociołki żeliwne wyśmienicie magazynują ciepło co sprawia, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Idealny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość destrukcyjnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się małe ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
optymalnie konserwowany (natłuszczany) posłuży sporo lat.
pakiet posiada:
- Kociołek o obszerności 7L/15 kg
- Trzy nóżki
- Zakręcana pokrywa
Przed pierwszym wykorzystaniem:
Aby uniknąć rdzewienia należy wyeliminować wszystkie opakowania i etykiety. Umyć garnek w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie spłukać i dokładnie wysuszyć.
na dodatek zapoznaj się z instrukcją.
Specyfikacja:
- wysokość 35 cm
- wysokość nóżek 13 cm
- wysokość kociołka 22 cm
- średnica kociołka 32 cm
- średnica otworu kociołka 26 cm
- waga 15 kg
modne potrawy, które przyrządza się w kociołku to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki - prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.