Alergie to plaga XXI wieku. Dawniej ludzie nie skarżyli się na katar sienny, nietolerancję glutenu czy wzdęty brzuch po wypiciu mleka. Dziś coraz więcej ludzi narzeka na kłopoty z układempokarmowym. Ta tendencja postępuje od lat 80. Ubiegłego wieku, a badacze wiążą ją ze wzrostem gospodarczym i nadmierną konsumpcją. Do tej listy należy dodać niezdrowy styl życia, którypandemia koronawirusa jeszcze bardziej pogłębiła (brak ruchu, tzw. Śmieciowe jedzenie, nadmierny stres). Słowem – jest nad wyraz źle.
Szacuje się, iż do 2050 roku choćby połowa Europejczyków będzie skarżyła się na jakąś alergię pokarmową. Skąd te zatrważające informacje? Z prostych naukowych obserwacji – coraz więcej niewiele znaczącychdzieci ma objawy alergii pokarmowej. Lekarze mówią, iż to z powodu zbyt szybkiego odstawienia dziecka od piersi. To mleko matki jest najzdrowsze. Oprócz tego,mieści wszystkie potrzebne składniki żywieniowe, to także ma substancje rozszerzające niepodatność organizmu, m.in. Także na różnego rodzaju alergie.
Ale to oczywiście tylko jedna z hipotez szerokiego wzrostu alergii pokarmowych. Nikt już nie kwestionuje tego, iż stają się naszą codziennością.
Autorzy: Magda Lipka
EAN: 9788380384538
Głębokość: 4.000000
ISBN: 978-83-8038-453-8
liczba stron: 32
Oprawa: Miękka
typ: Książki
Rok wydania: 2021
linia: Encyklopedia zdrowia
Szerokość: 165
Wydanie: 1
Wydawnictwo: Arystoteles
Wysokość: 235