ilość stron: 336 / Okładka: Miękka / Format: 15x21 cm / Rok wyd. 2019
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów" z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon korzystnych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, aby robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., iż olej kokosowy jest gorszy niżeli smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty konwencjonalne, a także nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko prawidłowe produkty. Katarzyna Bosacka, dziennikarka, osobowość telewizyjna i autorka programów "Wiem, co jem, i wiem, co kupuję" od ponad 20 lat tropi oszustwa producentów żywności i zachęca konsumentów do wnikliwego studiowania etykiet. Jest niestrudzoną ambasadorką kuchni polskiej, chleba na prawdziwym zakwasie i ogórków kiszonych. Trzykrotnie otrzymała Kryształowe Pióro – najbardziej prestiżową nagrodę dla najkorzystniejszych dziennikarzy naukowych w Polsce. Za najkorzystniejszy program poświęcony ochronie konsumentów zdobyła główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów „Libertas et Auxilium", za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej – Laur Ekoprzyjaźni, a za propagowanie jedzenia ryb – metaliczną Łuską mężczyzny Karpia. Wyjątkowo wysiko ceni sobie Telekamerę przyznaną poprzez zwolenników programu "Wiem, co jem, i wiem, co kupuję".