Agroturystyka postrzegana jest jako jeden ze sposobów na rozwiązanie problemów obszarów wiejskich, stanowczo tych, które mają niewiele skuteczne rolnictwo, znamionują się przeludnieniem agrarnym, a także małą powierzchnią i rozdrobnieniem gospodarstw rolnych.
Nie ulega wątpliwości, że taka zmiana profilu gospodarstw nie jest rozwiązaniem do zastosowania w każdej gminie czy wsi, ale szacuje się, iż ponad połowa obszarów wiejskich w Polsce dysponuje warunkami odpowiednimi do rozwijania turystyki wiejskiej.
Podmioty turystyczne na obszarach wiejskich przyczyniają się do ich rozwoju i poprawy sytuacji materialnej mieszkańców i tworzenia miejsc pracy. Pomimo obserwowanej w ostatnich latach zwiększonej popularyzacji agroturystyki jako źródła dochodu dla ludności wiejskiej, a także sposobu wypoczynku dla mieszkańców miast obserwujemy w województwie lubelskim wahania w zainteresowaniu rolników tą formą usługi turystycznej.
Z jednej strony wykrystalizowały się „centra” działalności agroturystycznej w powiatach położonych w obrębie Roztocza Środkowego i Wschodniego czy również w rejonach nadbużańskich, z drugiej strony obserwuje się pewną stagnację w rozwoju agroturystyki w niektórych miejscowościach i gminach.
Wynika to pomiędzy innymi z przewagi podaży nad popytem na ofertę agroturystyczną w niektórych gospodarstwach, jak również z pewnej bezradności rolników, nieposiadających odpowiedniego przygotowania merytorycznego do prowadzenia działalności gospodarczej, słabej znajomości uwarunkowań organizacyjnych i prawnych takiego przedsięwzięcia czy również niskiej absorpcji środków, jakie można pozyskać na rozwój działalności agroturystycznej z funduszy unijnych i dotacji z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Przytoczone argumenty skłoniły do podjęcia zakrojonych na szeroką skalę badań ankietowych wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, a także rolników prowadzących konwencjonalne gospodarstwa rolne (potencjalnych właścicieli gospodarstw agroturystycznych) w wybranych powiatach województwa lubelskiego.
Wyniki badań pozwoliły na opracowanie szerokiego spektrum uwarunkowań decydujących o powodzeniu działalności agroturystycznej na Lubelszczyźnie oraz uwypuklenie barier w rozwoju tej formy usługi turystycznej na obszarach wiejskich.