Gdy jedzenie boli… Czas działać! Jedzenie nie kojarzy Ci się z przyjemnością, ale raczej z bólem i przykrymi dolegliwościami? Zastanawiasz się nad kolejnymi kęsami: czy możesz sobie na nie pozwolić, czy również znowu opłacisz je biegunką, zgagą albo wzdęciami? Zdiagnozowano u Ciebie lub u kogoś bliskiego schorzenie przewodu pokarmowego i nie wiesz, jak dalej progresywnać? Czujesz się zagubiona po lekturze porad w internecie? To z myślą o Tobie powstała ta książka!
Justyna Pardyka, dietetyczka omawia najczęstsze schorzenia przewodu pokarmowego, m.in.: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, czy SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie komponenty diety należy najmocniej zwrócić uwagę.
Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich wykorzystania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich: Dieta lekkostrawna Dieta ubogoresztkowa Dieta bez glutenu Dieta bez laktozy Dieta Cedars-Sinai Dieta low-FODMAP Dieta SCD oryginalna dieta SIBO – protokół dr Siebecker Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy Bi-Phasic Diet Dieta elementarna i półelementarna Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Dieta fleksitariańska Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane.
Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się przede wszystkim z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie. Justyna Pardyka - członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
Autorka bloga kulinarnego Kucharzyca.pl. Interesuje się zaburzeniami odżywiania, wpływem rozmaitych diet na zdrowie człowieka, wyjątkowo w kontekście rozmaitych trendów żywieniowych i poszukiwań „diety cud".
Zajmuje się też fotografią, zwłaszcza kulinarną. Jej działania można śledzić m.in. W mediach społecznościowych (@kucharzyca).