Gdy jedzenie boli… Czas działać!
Jedzenie nie kojarzy Ci się z przyjemnością, ale raczej z bólem i przykrymi dolegliwościami? Zastanawiasz się nad kolejnymi kęsami: czy możesz sobie na nie pozwolić, czy także znowu opłacisz je biegunką, zgagą albo wzdęciami? Zdiagnozowano u Ciebie albo u kogoś bliskiego schorzenie przewodu pokarmowego i nie wiesz, jak dalej nowoczesnać? Czujesz się zagubiona po lekturze porad w internecie?
To z myślą o Tobie powstała ta książka!
Justyna Pardyka, dietetyczka omawia najczęstsze schorzenia przewodu pokarmowego, m.in.: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, czy SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najkorzystniejsza dieta? Wskazuje, na jakie elementy diety należy najistotniej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich użycia w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna
Dieta ubogoresztkowa
Dieta bez glutenu
Dieta bez laktozy
Dieta Cedars-Sinai
Dieta low-FODMAP
Dieta SCD
specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
Bi-Phasic Diet
Dieta elementarna i półelementarna
Dieta śródziemnomorska
Dieta DASH
Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się typowo z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Justyna Pardyka - członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Autorka bloga kulinarnego Kucharzyca.pl. Interesuje się zaburzeniami odżywiania, wpływem rozmaitych diet na zdrowie człowieka, wyjątkowo w kontekście najróżniejszych trendów żywieniowych i poszukiwań „diety cud”. Zajmuje się także fotografią, zwłaszcza kulinarną. Jej działania można śledzić m.in. W mediach społecznościowych (@kucharzyca).